Recepty

Mutete


kostky z dýňového semínka s olivami a sušenými rajčaty domácí výroby postup: rozmixujte si oloupané dýňové semínka, do druhé mísy si připravte trochu soli, rozmačkaný česnek, zázvor, čili a bazalku. Vše pořádně rozmixujte a přidejte rozmixované dýňové semínka a zalejte vroucí vodou. Vody tolik, aby směs byla konzistence jako těsto na buchtu - spíše hutnější. Potom směs dejte do igelitového sáčku, dobře utáhněte, aby se dovnitř nedostala voda a dejte na 90 min vařit do hrnce s vodou. Zda je hotovo poznáte podle toho, že hmota bude tvrdá. Po vychladnutí vytáhněte ze sáčku a nakrájejte a usmažte na pánvi.

Ovinhos


vařený brambor rozmačkáme a smícháme s kukuřičnou moukou a směsí ( viz recept crokete). Vytvoříme hutné tvrdší těsto, vyválíme oválky a smažíme v oleji.

Crokete

mléko, máslo, sůl salsu rozmícháme a dáme do mísy, přidáme horkou vodu a vmícháme hladkou mouku, nasypeme trochu droždí a vytvoříme husté tvrdé těsto, které potom rozválíme na čtverečky. Náplň: uvaříme sóju, kterou poté dáme do studené vody a scedíme. Na pánev si dáme rajčata, cibuli, česnek, čili , salsu, nastrouhanou mrkev bujon a trochu olivového oleje, vše podusíme ve vlastní šťávě a následně přidáme sóju. Touto náplní plníme čtverečky, které usmažíme v oleji.

Pudim

do formy si nasypejte cukr, na mírném ohni nechejte zkaramelizovat, poté formou otáčejte, aby karamel ulpěl na celé formě. 2 Salka, 7 vajec, 3 lžíce cukru, kůru z čerstvého citronu a 1lžíci Maizeny rozmíchané v troše vody vyšlehejte a nalejte do formy s karamelem. Vaří se ve vodní lázni cca 60 -90 minut. Pak ihned vyklopte, pozor, bude kolem vytékat karamel

Emroladinho

mléko, sůl, máslo, salsu, droždí a mouku rozmícháme s horkou vodou. Těsto by mělo mít hustší konzistenci, poté vyválíme nakrájíme na trojúhelníky a plníme klobásou, sýrem, zeleninou dle chuti. Smaží se v oleji

Cacusu (kakusu)

Příprava sušené ryby cacusu je sice zdlouhavá, ale vyplatí se. Sušenou rybu opláchněte a dejte vařit. Během 20 minutového vaření, alespoň jeden krát vyměňte vodu, aby jste se zbavili soli, díky které se sušené ryby nekazí. Po vytažení odstraňte šupiny, ocas, hlavu a páteř. Pokud si chcete rybu vychutnat, doporučuji dát si tu práci a odstranit všechny kosti. Když máte rybu pěkně očištěnou osmažte po obou stranách, stačí jen krátce.

Couve ( kove )

na tuto vynikající přílohu budete potřebovat květákové listí, cibuli, rajčata, česnek, olej a muamba - burákové máslo. V hrnci si rozhřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli a rajčata. Nechejte dusit dokud rajčata nepustí šťávu. Poté přidejte najemno nakrájené květákové listí, přidejte sůl, česnek a vodu. Nechejte vše povařit zhruba 30 minut. Mezi tím si v hrnečku rozmíchejte burákové máslo s trochou vody na hladkou kaši, kterou přidejte do hrnce. Vařte dalších patnáct až dvacet minut.

Bagr

Na přípravu budete potřebovat :

 1 kg loupaných dýňových semínek, několik velmi zralých rajčat, česnek, 2 vejce, rybu bagr, rajský protlak, palmový olej 

Dýňová semínka rozdrťte a poté přidejte stroužky  česneku a kousky rajčat. Hnětejte je, dokud se dobře nespojí, přidejte vejce a pokračujte v hnětení, dokud nemá směs konzistence pasty a nezačne se oddělovat olej z dýňových semínek. Vytvarujte  malé kuličky a vložte do hrnce s vroucí vodou, kde je nechejte vařit dvě hodiny.

V hrnci si rozehřejte palmový olej, přidejte cibuli s nakrájenými rajčaty a nechejte chvíli dusit, přidejte vodu, rajský protlak, rybu a přiveďte k varu. poté přidejte mutete, sůl a pepř.  Přikryjte a nechte ji  30 minut vařit. 

Kisaka a funje