Moje kefírování a výroba tvarohu

11.10.2021

Ne, že bych v Angole nějak strádala nedostatkem jídla, to v žádném případě, ale postupem času se mi začalo po některých potravinách stýskat. Začal mi scházet třeba kefír, nebo něco tak obyčejného jako je tvaroh. Pustila jsem se tedy opět do pátrání po internetu, ale ani několikadenní usilovné hledání mi nepřineslo nic mimořádného. Všechny pokusy o výrobu tvarohu z pasterizovaného mléka byly k ničemu. Zkrátka to nebyl ten pravý tvaroh, po kterém prahly mé chuťové pohárky.  

Kefírová zrna

Koláče plněné tvarohem, nebo tvarohové deserty s ovocem byly stále v nedohlednu. Dokud! Dokud mi moje kamarádka Jindra nepoložila otázku, zda nechci kefírová zrna. Mé srdce prahnoucí po kefíru zajásalo a odpověď byla jasná. Dostala jsem lžíci kefírových zrn a tím odstartovala kariéru "kefírovačky".

Během několika dnů jsem měla lednici plnou kefíru, zrna se množila a já vyráběla ne ze dvou set mililitrů mléka, ale z deseti litrů! Kefíru bylo tolik, že jsme ho nestačili pít. Lednice naplněna džbány s kefírem mě přinutily přemýšlet a opět zapátrat na internetu a zjistit, jak by se dal ještě využít. Byl to systém pokusu a omylu, ale nakonec se mi podařilo vyrobit i... TVAROH! Přesně takový, jaký mám ráda.  Mohla jsem rozšířit své pekařské umění a začít péct koláče plněné tvarohem, uvařit si tvarohové knedlíky s mangem nebo jiné delikatesy...

Netrvalo dlouho a rozhodla jsem se k dalšímu experimentu, protože s úspěchem roste chuť. Nedalo mi to a jednoho dne jsem část kefírových zrn, které jsem již měla v obrovském množství, zalila třiceti šesti procentní smetanou napůl s mlékem.  Byla jsem ve velkém očekávání, co z toho bude. Druhý den (po dvaceti čtyřech hodinách) jsem měla litr fantastického a zdravého jogurtu. 

Já vím, že je to banalita :-), že každý z Vás si můžete jogurt, kefír nebo tvaroh koupit, ale pro mě to bylo jedno velké vítězství a o jednu nesplněnou touhu méně. Během mého kefírování jsem se propracovala mícháním mléka a smetany v různých poměrech také k zakysané smetaně, nebo mascarpone. Díky kefírovým zrnům jsem si proto mohla začít vyrábět sýry. Krůček po krůčku, zrno k zrnu a mám doma malou mlékárenskou výrobnu...