Příběh kakaa

06.05.2019

 

Kakaový bob, něco co by mně ani ve snu nenapadlo, že budu držet v ruce. Ano asi bych ho mohla koupit i v Evropě, ale jistě chápete, že v okamžiku, kdy ho kupujete čerstvý od člověka, který ho před pár hodinami natrhal, tomu bobu dává zcela jinou hodnotu. 

Na trhu v Uíge - provincie, kde máme farmu, je spousta druhů ovoce, se kterýma se v Luandě nemám šanci potkat. Transport do Luandy je pro místní obyvatelé tak drahý, že je nereálné, aby se ovoce dostalo do hlavního města. Proto jsem byla šťastná jak malé dítě, když jsem boby na trhu objevila. Má radost pobavila všechny na trhu, podotýkám, že první dny jsem pro ně byla mundele - běloška, po týdnu už jsem byla mulata amiga :D. 

V jednu chvíli jsem nevěděla zda jejich radost z mé radosti není větší než má radost z kakaových bobů. Pochopitelně jsem vykoupila všechny boby na trhu, protože jsem přesně věděla jak s nimi naložím. Neznala jsem tedy proces, ale byla jsem rozhodnuta to dokázat a vyrobit si čokoládu. Odnášela jsem si za pomocí mladého klučíka cca 50 ks bobů. Nejvíce mně pobavila a překvapila otázka místních trhovců, když se ptali, jak velkou rodinu mám a jestli sníme tolik kakaa. O to větší bylo jejich překvapení, když jsem jim vysvětlila, že nemám v úmyslu se dělit s rodinou o své boby a ani nemám v úmyslu je jíst, ale vyrobit čokoládu.